Цілий сухий горох вариться 2-2,5 години, а то й довше: все залежить від сорту та потрібної вам консистенції.. Подрібнений готуватиметься 1–1,5 години.Oct 29, 2017

Після замочування промиваємо зерна гороху ще раз. Промитий горох опускаємо в каструлю (в ідеалі з товстим дном), заливаємо водою. Готуємо горох приблизно 1 годину, залежно від виду зерен. Солимо продукт приблизно за 10 хвилин до завершення приготування.

Пересипте горох в каструлю і залийте холодною водою. Для того щоб горох швидше зварився, візьміть каструлю з товстим дном чи чавунок. Поставте каструлю на плиту на середній вогонь та доведіть воду до кипіння. Після цього вогонь зменште та варіть горох 40 хвилин.

Додайте в горох після закипання кілька столових ложок вершкового масла або тваринного жиру, це прискорить варіння. Через 10 – 15 хвилин після закипання гороху можна додати у воду соду (півчайної ложки на два літри води), горох стане м'яким вже за 5 – 7 хвилин.