У людини відчуття смаку розвивається за безпосередньої участі гілок лицьового та язикоглоткового нервів, які забезпечують смакову чутливість на передніх 2/3 та задній 1/3 мови відповідно.

Доведено, що смакові уподобання дітей, а в майбутньому — і дорослих індивідуумів перебувають під впливом значної кількості факторів. Основними серед них є генетичний, особливості харчування жінки під час вагітності та особливості харчування дитини, національні традиції у харчуванні.

Ембріологія та онтогенез системи смаку У процесі ембріогенезу іннервація мови закладається до того, як розвиваються смакові нирки, аксони нервів смакових рецепторів з'являються першими на 7-й тиждень.

Смакові рецептори розташовані на язиці та слизовій оболонці порожнини рота, найбільша їх кількість зосереджена в області кінчика, тіла та кореня язика. Рецептори оновлюються з періодичністю приблизно раз на два тижні.