Незамінні амінокислоти

  • Валін міститься у зернових, м'ясі, грибах, молочних продуктах, арахісі, сої
  • Ізолейцин міститься в мигдалі, кешью, курячому м'ясі, турецькому гороху (нут), яйцях, рибі, сочевиці, печінці, м'ясі, житі, більшості насіння, сої.

Валін необхідний для метаболізму в м'язах, відновлення пошкоджених тканин та підтримки нормального обміну азоту в організмі. Належить до розгалужених амінокислот, і це означає, що він може бути використаний м'язами як джерело енергії.

Ізолейцин – основний будівельний матеріал для кетонових тіл та глюкози. Таким чином, амінокислота регулює рівень цукру у крові. Також ізолейцин бере участь у процесі синтезу гемоглобіну. Разом з тим ізолейцин захищає організм від надмірного вироблення серотоніну.