У сирому вигляді айву практично не їдять, так як вона досить терпка та тверда. В основному, із плодів айви готують варення, мармелад, узвари, цукати, а також запікають фрукти. Після термічної обробки варена чи запечена айва стає м'якою та солодкою.

Зітріть з айви пушок, зніміть шкірку ножем-економкою. Тяжким гострим ножем розріжте плід на чотири частини і виріжте серцевину, намагаючись видалити всі білі крупинки. Готувати айву можна, як яблука, лише вдвічі довше.

Айва має загальнозміцнюючі, кровоспинні, антисептичні, сечогінні та в'яжучі властивості. Вона застосовується при недокрів'ї, серцево-судинних захворюваннях, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, дихальних шляхів, астмі. Айва сприятливо впливає на психіку – бадьорить, покращує настрій.