Брюкву вживають у їжу у сирому, вареному, тушкованому, запеченому, смаженому та пареному вигляді. Сирі коренеплоди додають до овочевих та фруктово-овочевих салатів, з них роблять корисний сік. Зварена окремо, вона входить до складу салатів.

Брюква не має яскраво вираженого смакутому ніколи не була особливо популярна у високій кулінарії і вважалася їжею простолюду. Страви з брюкви поширені в станах Північної Європи – її із задоволенням їдять і в Швеції, і в Німеччині, і у Фінляндії. Багато страв з брюкви та у традиційній естонській кухні.

Брюква — це коренеплід, багатий на клітковину, вітамін С і калій, також він здатний знизити ризик виникнення деяких видів раку. Брюква має свій неповторний смак, причому в ній мало калорій і немає жирів. Овочі можна їсти як у свіжому, так і в маринованому вигляді, його можна запікати, смажити і навіть гасити.

Брюква — цінний продукт харчування, особливо в зимовий та ранньовесняний періоди, коли відчувається нестача вітамінів. У лікувальному харчуванні її рекомендують при запорах, включають у харчування хворих на атеросклероз. Однак вживання в їжу страв з брюкви протипоказано при гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту.