При атеросклерозі, гіпертонії, нервовому збудженні, застуді Перетріть свіжі плоди калини з медом (у кого алергія – з цукром) та їжте їх по 1 ч. л. 3-4 десь у день, запиваючи водою.

Щоб калина принесла більше користі при хворобі, слід включити в раціон її свіжий сік і желе з цукром. Тобто найбільша користь від цієї ягоди спостерігається, якщо вживати плоди свіжими – при гіпертонії, гастриті зі зниженою кислотністю. А перший засіб від застуди – гарячий чай з каліною.

Звичайна калина багата на мінерали, вітаміни та модні нині антиоксиданти. У народній медицині використовують навіть її кору, не кажучи вже про ягоди та кісточки. калини. Причому для настання цілющого ефекту в більшості випадків достатньо п'яти столових ложок самих ягід – або три-чотири чашки відвару (чаю) калини на день.