З свіжою зелені, ошпареної окропом, щоб не «кусалася», можна готувати салати, начинки для випікання пирогів, додавати кропиву можна в омлети, запікати з нею картоплю, рибу, птицю. Бажано додавати її за 5-10 хвилин до кінця приготування, щоб вона зберегла максимум корисних речовин.

Щоб знешкодити її пекучі листи, достатньо ошпарити окропом. Після цього з нею можна робити будь-що. У їжу, як правило, вживають молоду кропиву, найперші та найсвіжіші її листочки. Щоб зберегти їхній яскравий зелений колір, можна занурити листя на пару хвилин в оцет, після чого промити водою.

Заварити 500 г свіжого подрібненого листя в 0,5 л окропу, томити на водяній бані 20 хвилин, дати охолонути, процідити. Застосовувати у теплому вигляді для втирання в коріння та для ополіскування волосся після миття голови. Особливо ефективні при лупі втирання розведеного водою свіжого соку кропиви.