Зменшити відсоток жирності молока можна двома способами. Охолодити його протягом 6-8 годин, а потім акуратно, не збовтуючи, зняти жир ложкою. Молоко стане менш калорійним. Зробити молоко ще дієтичним після зняття вершків можна так: повільно помішуйте його дерев'яною лопаткою, періодично змиваючи жирний наліт.
Знежирене молоко (застарілі варіанти — обра́т, зняте молоко) – продукт, що отримується в результаті відділення вершків з цільного молока у процесі сепарування. Подібно до складу з цілісним молоком крім молочного жиру, якого містить у середньому 0,05 %.
Знежирене молоко містить ті ж корисні речовини і мінерали, але жиророзчинних вітамінів (А і D) в ньому майже немає. Тому знежирене молоко не слід давати дітям, а от людям, хто дотримується дієти, воно буде доречним. Будь-яке молоко обов'язково проходить теплову обробку.
Знежирене молоко може завдати шкоди організму людини, якщо його вживати дуже часто, замість цільного молока. Справа в тому, що в процесі видалення найціннішого молочного жиру, молока видаляється і велика частка корисних вітамінів A і D, які сприяють засвоєнню білків та кальцію.