Оскільки вакуум – це закритий простір, в якому знаходиться газ під тиском, значно нижчий від атмосферного, температура кипіння води так само змінюється у менший бік. Розріджене середовище сприяє зниженню температури кипіння. Наприклад, зниження тиску до 529 мм рт. ст.

Отже, послідовність подій така: потрапляючи у відкритий космос, вода спочатку миттєво стає газоподібною, а потім замерзає у вигляді крихітних крижинок, що заповнюють міжзоряну порожнечу.

Це означає, що якщо на поверхні Землі у вас вода кипить при 100°C, то Евересті, наприклад, вона може закипіти вже за 80°C. І чим ближче до космосутим ця температура нижче. Але навіть за досить високого вакууму ця температура зберігається лише на рівні -70°C.

Кипіння – це інтенсивне пароутворення, яке відбувається при нагріванні рідини не тільки з поверхні, а й по всьому об'єму. Розглянемо приклад – кипіння води. У воді розчинено молекули повітря (газів). При нагріванні цей розчинений газ виділяється у вигляді повітряних бульбашок на дні та стінках судини (рис.