Розрізняють борошно пшеничну, житню ячмінну, вівсяну, рисову, горохову, гречану, соєву. Борошно можна отримувати з однієї культури і також із суміші пшениці та жита (пшенично-житнє та житньо-пшеничне). Тип борошна визначається її цільовим призначенням. Наприклад, борошно пшеничне може вироблятися хлібопекарським та макаронним.16 Dec 2010

мука 1 сорту теж м'яка, але містить невелику кількість істертих оболонок і трохи темніша, ніж борошно вищого сорти. Вона містить багато клейковини, тому тісто з неї виходить еластичним, а вже готові вироби – гарного обсягу та форми. МУКА 2 СОРТУ – м'яка, але стертих оболонок більше, ніж у борошні 1 гатунку та темніше.

ОТЖЕ, ЯКА Ж МУКА НАЙКОРИСНІША? Абсолютним лідером по користі для організму стала цільнозернова пшенична борошно грубого помелу – шпалерна. В цій борошно міститься найбільше корисних речовин, вітамінів та мікроелементів, необхідних організму людини.

Якість борошна, яка використовується в хлібопекарській справі, оцінюють за органолептичними властивостями – запахом, смаком, зовнішнім виглядом. Сорт можна, можливо визначити за кольором, що вона набуває при подрібненні зерен пшениці. Борошно вищого та I сорти зазвичай має білий або кремовий відтінок, II сорти – Сірий.