За способом приготування Усі сири, що виробляються, за такими параметрами поділяють на наступні види – м'які сири, тверді, копчені, напівтверді, плавлені.

За масовою часткою вологи у знежиреній сирній масі сири ділять на: – Дуже тверді (вологи менше 51%); – Тверді (від 49 до 56%); – Напівтверді (від 54 до 63%); – Напівм'які (від 61 до 69%); – М'які (більше 67%).

Види сирів

  • Тверді та напівтверді. До них відносять пармезан, маасдам, пекорино, романо, гауду, чеддер.
  • М'які. Це маскарпоне, рікотта, моцарелла, кремчиз, сулугуні, звели-квелі, четук, фета та бринза.
  • Плавлені. У порційних баночках, а також солодкі та «ковбасні».
  • Копчені. Зазвичай коптять сулугуні, чечил, адигейський.

Jul 28, 2020

За способом виготовлення та властивостями сири, згідно з найбільш поширеною в Європі та Росії класифікацією, поділяються на такі основні види:

  1. Тверді (пресовані) сири. …
  2. Свіжі (пастоподібні, сироваткові, сирні) сири. …
  3. М'які сири. …
  4. Розсільні сири. …
  5. Плавлені (перероблені) сири.

Mar 11, 2018