Вони допомагають формувати калові маси. Нерозчинна клітковина стимулює стінки кишечника на виділення слизу (муцину) та рідини. Волокна вбирають воду, формуючи калові маси, а додатковий слиз допомагає просувати їх через кишечник та виводити з організму.
Клітковина сповільнює засвоєння вуглеводів, нормалізуючи рівень глюкози в крові, а також поглинає та виводить з організму частину жирів їжі, знижуючи синтез холестерину та зменшуючи ризик атеросклерозу. Крім того, полісахарид перешкоджає зворотному всмоктуванню жовчних кислот, що запобігає розвитку жовчнокам'яної хвороби.
Найбільш поширеними ознаками вживання занадто великої кількості клітковини є: здуття живота, надмірне газоутворення, відчуття надто переповненого шлунка, спазми шлунка, запор чи діарея, зневоднення, нудота.