До щоденного раціону харчування підлітка необхідно включати рослинне та вершкове масло, м'ясо, молоко, кисломолочні напої, а також хліб пшеничний та житній (у кожний прийом їжі). Яйця, рибу, сир і сир можна включати на тиждень – два-три.

Підлітки повинні отримувати на добу не менше 2900 – 3100 ккал., при цьому добова калорійність харчування розподіляється за їдою наступним чином: сніданок – 25%, обід – 35 – 40%, полуденок – 10 – 20%, вечеря – 20 – 25%. .

Прийом їжі в один і той же час підтримує у підлітка хороший апетит, сприяє своєчасному виділенню шлункового соку. Підліток має є не рідше 4-5 раз в день, то є кожні 3-3,5 години. Занадто великі перерви між їдою можуть викликати втому, зниження працездатності, головний біль.

У раціоні підлітка має бути обмежене вживання шкідливих продуктів: фаст-фуду, копчених продуктів, солінь, напівфабрикатів, солодощів, чіпсів, солодкої газованої води.