Дослідження показали, що мигдаль допомагає зберегти здоров'я серця та нормалізувати рівень холестерину. Так, згідно з результатами низки великих досліджень, вживання мигдалю пов'язане зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

У горіху багато незамінних жирних кислот омега-3 – зокрема, альфа-ліноленової. У комплексі з антиоксидантами омега-3 дбає про здоров'я мозку: покращує пам'ять, нормалізує когнітивні функції, оберігає від розвитку різноманітних розладів тієї ж депресії.

Додаючи ласощі до свого раціону слід знати, що для дорослих денна доза мигдальних горіхів становить 15–20 штук. Дітям можна, можливо з'їдати не більше 3-5 ядер на добу. Людям, які стежать за своєю вагою, шкідливо вживати понад 10 горіхів на день. Інакше плоди завдадуть більшої шкоди, ніж користь.

· лікує при астмі, · при отит є знеболюючим засобом. Дуже часто мигдаль застосовують для лікування тахікардії, стоматиту та хворобами нирок. Якщо є хвороби, пов'язані з кишечником, необхідно помістити пару крапель олії на цукор, і неприємні симптоми пройдуть.