Какао – рідкий напій з какао-порошку, трохи підсолодженого та розбавленого водою та молоком. Таким, яким ми його знаємо сьогодні, какао стало у ХІХ столітті; досі люди пили лише гарячий шоколад. Обидва напої завдячують своїм існуванням деревам какао: їхні плоди містять так звані «какао-боби».

Какао-порошок таким, яким він повинен бути, представляє собою темно-шоколадний однорідний порошок з шоколадним смаком. У ньому відсутній цукор та інші добавки.

Багате флавоноїдами какао розширює артерії та кровоносні судини, знижує рівень «поганого» холестерину та має кроворозріджуючим ефектом, схожим на дію аспірину Ці властивості безпосередньо впливають на запобігання виникненню інсульту та серцевого нападу, запевняють дієтологи.

Він повинен бути коричневого чи шоколадно-бронзового кольору. Якщо відтінок занадто світлий, значить, какао розбавили домішками, і краще від нього відмовитись. Помел повинен бути рівним, дрібним, а при його розтиранні пальці повинні відчувати легку маслянистість, без крупинок. Оптимальна жирність какао-порошка – 14-17%.