Ця різниця у структурі зумовлює різницю у властивостях: а) альдегіди легко окислюються, в той час як кетони окислюються насилу; б) альдегіди більш активні, ніж кетони у реакціях нуклеофільного приєднання – характерної реакції карбонільних сполук.

При окисненні альдегідів виходять кислоти з тим самим числом вуглецевих атомів, що і в молекулі вихідного альдегідатобто карбонові кислоти. Якщо до аміачного розчину оксиду срібла долити розчин мурашиного альдегіду, то утворюється мурашина кислота. H-C-OH + Ag2O → H-COOH + 2Ag↓.

продуктом приєднання водню до альдегіду є первинний спирт. В результаті приєднання водню молекула альдегіда відновлюється, тому реакцію з воднем також називають реакцією відновлення альдегідів.