Головна причина діабетичної коми – різке збільшення в крові хворого на діабет кількості глюкози (понад 33 ммоль/літр). Як правило, це пов'язано з тим, що він перестає дотримуватися необхідного раціону харчування або приймати інсулін у необхідних кількостях.
Відзначається слабкість, відсутність апетиту, спрага, сухість шкіри та слизових оболонок, прискорене сечовипускання. З'являється запах ацетону в повітрі, що видихається. Гіперкетонемічна прекома. М'язова слабкість, спрага, сухість у роті наростає.
Цукор поступово накопичується в крові та провокує згущення, що призводить до уповільнення кровотоку та порушення чутливості нейронів. Для розвитку гіперосмолярної коми характерні часті сечовипускання, підвищена спрага, сплутаність свідомості, галюцинації.
Гіперглікемія Гіперглікемічна кома розвивається поступово протягом доби і більше супроводжується сухістю в роті, хворий багато п'є, якщо в цей момент рівень глюкози в крові підвищений (в нормі 3,3-5,5 ммоль/л) в 2-3 рази.