Кутя – традиційна православна страва. Це солодка каша, зварена з рису чи пшениці, з додаванням меду, горіхів, цукатів, сухофруктів та маку. Вона подається на всі православні свята та поминки.

кутя, церк. -слав. куті, куті, коуці), також коливо, напередодні, сочиво – каша із цільних зерен пшениці, ячменю, рідше пшона чи рису з додаванням меду (сити) чи цукру, іноді із сухофруктами (родзинками), горіхами, маком.

Це найчастіше борщ, борщ, курячий суп з локшиною. Як друге може подаватися будь-яка м'ясна або рибна страва з гарніром. Це може бути гуляш із пюре, відбивні з макаронами, м'ясні котлети з рисом або гречкою, голубці, смажена риба. Поминки рясніють холодними закусками, соліннями, грибами, ковбасами та сирами.

Кутя (Кутія) — традиційна слов'янська страва, яка готується для поминального обіду після похорону. Православні християни також вживають його у батьківську суботу під час поминання покійних близьких.