Шоколаття Створений шоколад вручну в Росії часто називають ремісничим. Бо він виготовлений не на шоколадній фабриці, а руками досвідченого фахівця. У роботі він використовує лише натуральні продукти.Oct 9, 2018

Шоколаття (фр. Chocolatier) – 1) кондитер, що спеціалізується на виробництві шоколаду та виробів з нього; 2) вид підприємницької діяльності, з ремісничого виробництва шоколаду та виробів з нього, а також його продажу, як правило, у місці виробництва.

Якщо говорити про професіоналів (технологів на кондитерських фабриках), то їхній оклад можна віднести до середнього рівня. Так, у Москві шоколаття в середньому може розраховувати на 40-50 тисяч рублів, а в регіонах країни – на 25-65 тисяч.

У шоколадного сомельє задіяні не лише смакові рецептори. Він, піднісши шматочок шоколаду до носа, визначає, з яких какао-бобів він виготовлений. Ви можете не бути професійним сомельє, але легко можете прищепити собі смак на краще, суворо дегустувати та визначати категорію шоколаду.