Шоколаття (фр. Chocolatier) – 1) кондитер, що спеціалізується на виробництві шоколаду та виробів з нього; 2) вид підприємницької діяльності, з ремісничого виробництва шоколаду та виробів з нього, а також його продажу, як правило, у місці виробництва.
Якщо говорити про професіоналів (технологів на кондитерських фабриках), то їхній оклад можна віднести до середнього рівня. Так, у Москві шоколаття в середньому може розраховувати на 40-50 тисяч рублів, а в регіонах країни – на 25-65 тисяч.
У шоколадного сомельє задіяні не лише смакові рецептори. Він, піднісши шматочок шоколаду до носа, визначає, з яких какао-бобів він виготовлений. Ви можете не бути професійним сомельє, але легко можете прищепити собі смак на краще, суворо дегустувати та визначати категорію шоколаду.