Пшено – крупа, одержувана з плодів культурних видів проса (Panicum), звільнених від колоскових лусочок за допомогою обдирання.

Пшоняна каша (Розг. пшонка) – каша, що готується з пшоняної крупи, що отримується з плодів (зерен) рослин роду Просо (Panicum).

вирощувався як сільськогосподарська культура у Китаї, Європі, Північній Африці. Сьогодні відомо більше 400 видів проса, але в нашій країні вирощується лише два: звичайне просо (саме воно використовується для виробництва пшона) та головчасте (йде на корм для тварин).

Пшоно забезпечує швидке загоєння ран та переломів. Його рекомендують вживати хворим на псоріаз. Свіже зерно проса застосовують при ожирінні, порушення обміну речовин, хворобах печінки, онкології.