Важко точно встановити, коли саме собака стала "другом людини". Але можна припустити, що одомашнення собак сталося близько 10 000 років тому, ще в середині кам'яного віку.
У звареному вигляді собаче м'ясо найбільше схоже на яловичину чи м'ясо козеня. Тільки воно значно більш сухе та волокнисте. Тому собаче м'ясо замочують у маринадах та трав'яних настоях для м'якості. Щоправда, все це стосується лише м'яса спеціальних собак, вирощених для споживання.
Так, споживання собачатини як м'яса «нечистої тварини» заборонено в іудаїзмі та ісламі. У відповідь на критику зоозахисників любителі собачатини стверджують, що різниця між худобою та свійськими тваринами є суб'єктивною і що ні ніякої різниці у споживанні м'яса різних тварин.