Десертні вина представлені у вигляді солодких та напівсолодких, таких як кагор, мускат, токай. Ці напої є найпоширенішими і загальновживаними: наприклад, кагор знаменитий тим, що його застосовують для церковних обрядів. Міцні десертні вина – це мадери, портвейни та ін.

Off-dry – «несухими» називають напівсухі вина з невеликим залишковим цукром або навіть сухі, але із солодкими ароматами.

Любителям солодкого можна порекомендувати вибирати вина з залишковим цукром – напівсухі та напівсолодкі вина, мускати, а також вина із підв'яленого винограду. Вина з залишковим цукром мають дуже ніжний, м'який смаком і тонкий аромат з нотками фруктів.

На питання "яке вино солодше – сухе або напівсухе» відповісти досить просто. Обидва види містять занадто мало цукру, щоб бути солодкими в звичному сенсі цього слова. Сухе трохи різкіше, брутальне, з яскраво вираженою кислинкою і терпкістю, напівсухе – м'якше, витонченіше, елегантніше, ніжніше.