Розрізняють 2 різновиди сухого квасу: Хлібний напівфабрикат, основними компонентами якого є солод (ячмінний або житній), борошно житнє. Сухарний напівфабрикат, виготовлений із житнього солоду та дрібно подрібнених житніх сухарів.
Існує кілька основних різновидів домашнього квасу: хлібний (на житніх сухарях), крихітний (на солоді), плодовий (на фруктах), ягідний, молочний та медовий.
До XII століття квас на Русі був міцнішим і густішим за сучасне пиво. Квас вважався алкогольним напоєм, і аналогом слова «п'яниця» мовою на той час було слово «квасник» (сленгове поняття «квасити» у значенні «пияти» дійшло й до нашого часу).
Принципова різниця полягає у прозорості. Фільтрований та освітлений квас повинен бути прозорим, нефільтрованому може утримуватися осад.