Серед ялівців зустрічається єдиний вид з отруйними ягодами. козацький ялівець (Чорно-сині ягоди містять по 2 кісточки, його листя плоскі, а не голчасті). У закритому посуді ягоди ялівцю можуть зберігатися досить довго.

– Плоди ялівцю називаються шишкоягодами, це і шишка, і ягода одночасно.

Ялівець даурська (Juniperus davurica) В зиму схильна до побуріння. Шишкоягоди темно-сині, із сизуватим нальотом.

Зі їстівних видів виділяють: Ялівець кісточковий, Ялівець червоноплідний, Ялівець товстокорий, і Ялівець Каліфорнійська. Але деякі, такі як Ялівець козацький, не придатні для харчування у зв'язку з їх токсичністю.