У Радянському Союзі традиційною популярністю користувався майонез «Провансаль», що вироблявся на багатьох олійно-жирових комбінатах. Рецепт та склад майонезу суворо регламентувався державним стандартом.
У СРСР та Росії Майонез вироблявся з традиційних продуктів: соняшникової олії, води, яєчного порошку, сухого молока, солі, цукру, гірчичного порошку, оцту – і мав жирність 67%. Єдиним консервантом у складі майонезу «Провансаль» був спиртовий оцет.
1936 Схвалений Сталіним, підтриманий народом У звичному вигляді СРСР майонез народився 1936 року у Москві. На виробничому майданчику Шелепіха створили першу партію соусу з насиченим смаком та відвезли на пробу товаришу Сталіну. Батько народів новий продукт схвалив, після чого СРСР почалося масове виробництво майонезу.
Провансаль (Фр. Provençal; італ. Provenzale) – відноситься до Провансу (Південна Франція). Провансаль – соус майонез – З яєчних жовтків, розтертих з прованським маслом, цукром і гірчицею.