Вареники – південноруський різновид вушок, що є відварними виробами, як правило, з прісного тіста з начинкою з сиру, ягід, овочів, грибів, фруктів, вареного рубаного м'яса, або ж зовсім без начинки. В останньому випадку їх називають лінивими.5 Jun 2018

Вареники (укр. вареники, ʋɐˈrɛneke) — українська національна страва у вигляді відварених виробів з прісного тіста з начинкою з відвареного м'яса, овочів, грибів, фруктів, сиру, картоплі та ягід.

Вареники
Основнім'ясо, картопляне пюре, їстівний гриб, сир та ягода
Рецепт у Вікіпідручнику
Медіафайли на Вікіскладі

Отже, страва, що прийшла з Туреччини, яка там називалося дюш-вар, або дюш-вара, полюбилося українцям і отримало нову назву «вараники», яку згодом переробили на «вареники». Така назва пов'язана зі способом приготування, що цілком логічно: якщо варять, значить, вареники.

Страва дюш-вар – варені пиріжки з прісного тіста з начинкою – з давніх-давен готували в Туреччині. У Україні назва трансформувалася у подібне "вара-ніки", а згодом – "вареникиУ назві відображається і метод приготування страви – варіння.