Юфка, катирма, жупка, параки, лаваш – всі ці назви позначають одне й те саме – тонкий прісний хліб із пшеничного борошна. На Кавказі, в Ірані та інших країнах Сходу він настільки популярний, що у 2016 році ЮНЕСКО включила його до списку нематеріальної культурної спадщини.

Наведемо основні види лаваша з назвами:

  • вірменська – це коржик, приготований з тонко розкоченого тіста. У рецепті немає нічого крім води, борошна та солі. З вірменської лаваша готують закуски, загортаючи в лист начинку. …
  • грузинський – традиційний хліб шоти. У рецепті крім борошна, солі та води присутні дріжджі.

Для випікання лаваша азербайджанці використовують і велике коло діаметром 60 – 70 см і висотою 3 – 4 см, який називається "Садж". Садж виготовляється з тієї ж глини тандир палчаьги, з якої роблять тандири, ставиться на підставку, під якою запалюється вогонь.