Найшвидший спосіб охолодити молоко – Залити його в танк, який за допомогою холодоносія швидко і ефективно знизить температуру продукту до потрібного рівня.Як теплоносій найзручніше використовувати холодну воду:

  1. Доступно;
  2. Екологічно;
  3. Недорого;
  4. Ефективно.

У домашніх умовах влітку молоко охолоджують у льодовиках або льохах, використовуючи заготовлений лід, а також і в холодній воді (колодезній, джерельній). Найкращим способом збереження молока є охолодження в домашніх холодильників. Молоко, охолоджене до +10 ° С, можна зберігати до 24 год, а при +5 ° С-до 36 год.

Пастеризацією знищується 99% мікроорганізмів, за винятком спор, кип'ятінням – частина спор, а при стерилізації – всі суперечки.