Отримання Кобальт-60 отримують штучно, піддаючи єдиний стабільний ізотоп кобальту 59Co бомбардування тепловими нейтронами (У ядерному реакторі або за допомогою нейтронного генератора).
Отримання Кобальт отримують переважно з нікелевих руд, обробляючи їх розчинами сірчаної кислоти або аміаку. Також використовуються методи пірометалургії. Для відокремлення від близького за властивостями нікелю використовується хлор, хлорат. кобальту(II) (Co(ClO3)2) випадає осад, а сполуки нікелю залишаються у розчині.
Кобальт міститься у печінці, молоці, капусті, буряках, редисі, зелені. Середнє надходження даного металу з їжею становить, за різними даними, від 20-50 до 280 мкг/добу. У дорослої людини в організмі міститься 1,5 г кобальту, накопичується переважно у печінці.
Республіка Конго (3400), Куба (525), Австралія (502), Бразилія (495), Росія (260), Замбія (250), Нова Каледонія (220), Філіппіни (195), Канада (140), Китай (115) ), ПАР (90). Великі потенційні ресурси кобальту (339,2 млн. т) укладено також у залізомарганцевих конкреціях та кірках океаніч.