В домашніх умовах молоко можна піддавати тривалій пастеризації при температурі 63-65 ° С протягом 20-30 хв, після чого охолоджувати. З метою пастеризації молоко краще поміщати у воду, попередньо нагріту до кипіння. При цьому режимі пастеризації у молоці відзначаються мінімальні зміни якості.

Бажано налити молоко у широку каструлю і на найбільшому вогні, при постійному помішуванні, нагріти до температури 66-68 * С, відразу зняти з плити і поставити в холодне місце або миску з холодною водою. Після того як молоко охолоне до кімнатної температури, обов'язково поставте каструлю в холодильник!

Існують різні режими пастеризації молока – від тривалої пастеризації (триває 30-40 хвилин на температурі від 60 до 80 градусів) до миттєвої (кілька секунд при температурі 98 градусів). Існує також ультрапастеризація – вона проходить на температурі більше 100 градусів.

Пастеризація – це коли молоко нагрівають до температури від 72 до 85 градусів, дуже рідко до 90. Це короткочасне нагрівання, він триває десь 20 секунд. Така амплітуда температур залежить від якості сировини. У когось молоко має низьку бактеріальну обсіменіння, і тоді йому не потрібне високе нагрівання.