Печінка один із небагатьох органів в організмі людини, здатних до регенерації. У разі пошкодження печінки внаслідок травми або хронічного захворювання головні клітини печінки – гепатоцити (саме вони відповідальні за всі основні функції печінки) здатні регенерувати за рахунок розподілу непошкоджених гепатоцитів.Aug 22, 2017

Швидкість, з якою печінка людини регенерує після великої резекції становить близько 50 г на добу [21], а повне відновлення її функціональної активності в середньому відбувається за 150 днів [44]. Відновлення печінки здійснюється за рахунок фізіологічної та репаративної регенерації.

Корисні продукти для печінки Продуктами, що відновлюють клітини печінки, є овочі, зелень, фрукти, ягоди, риба, нежирне м'ясо, нежирні молочні продукти, бобові, горіхи та рослинні олії, наприклад оливкова олія. Включення цих продуктів до щоденного раціону може позитивно позначитися на роботі печінки7.

Оновлення гепатоцитів відбувається приблизно кожні 150-500 днів, – пояснює лікар-терапевт ФМБА Світлана Мартинова. — При цьому якщо у людини залишиться близько 30% печінки, цей орган зможе самостійно відновитися до колишніх розмірів за 3-4 місяці, – пояснює лікар.