Збудники передаються тільки через харчові продукти, частіше через м'ясо, молоко, холодець, фарш, паштет, котлети, рибу, вінегрет, салат, забруднені у процесі приготування, транспортування, зберігання та реалізації. Можливе забруднення м'яса при вибої та обробці туш хворих тварин.

Джерелом інфекції можуть бути хворі люди, бактеріоносії, сільськогосподарські тварини, птахи і навіть риба. Крім того, продукти можуть виявитися обсіменені мікроорганізмами, якщо в їх приготуванні брали участь люди з інфекційними хворобами шкіри.

Харчова токсикоінфекціяхарчове отруєння, що виникає при прийомі всередину недоброякісних (інфікованих) продуктів тваринного походження (м'ясо, риба, ковбасні вироби, м'ясні та рибні консерви, молоко та вироби з нього та ін.).

У зв'язку з тим, що в організмі присутній не мікроб, а тільки токсин, харчова токсикоінфекція – Це захворювання, яке протікає дуже бурхливо, починається швидко, але також швидко і закінчується. Важливе відмінність гострою кишкової інфекції полягає в тому, що викликати її може тільки мікроб, що потрапив в організм.