Свіжість сметани визначається по: – консистенції – однорідної і без грудочок, вкраплень води та будь-яких крупинок жиру та білка; – кольору – білого або злегка жовтуватого. Про явне порушення технології виробництва сметани свідчить наявність рідкої рідини поверх продукту!

Справжня сметана утворює рівний білий шар, а недоброякісна дасть розлучення, які легко помітні на просвіт. Інший спосіб перевірити якість сметани у домашніх умовах – розчинити чайну ложку продукту у склянці гарячої води. Сметана хорошої якості розчиняється відразу, а сметанний продукт осідає на дно.

Сметана Деякі виробники використовують для покращення консистенції сметани крохмаль. Його наявність дуже просто виявити в домашніх умовах: йод чи люголь змішайте з невеликою порцією сметани та спостерігайте за реакцією. Неякісна сметана, Що містить крохмаль, синіє.