Діагностика ботулізму у медичній установі включає лабораторні аналізи, спрямовані на виявлення ботулотоксину та бактерій у блювотних масах та крові пацієнта. Крім того, на наявність токсину обов'язково досліджуються продукти, які, ймовірно, стали причиною отруєння.

Діагноз зазвичай ставиться на основі історії хвороби та клінічного огляду при подальшому лабораторному підтвердженні, що включає демонстрацію присутності ботулотоксину у сироватці, стільці або харчових продуктах або вирощування культури C. botulinum у зразках випорожнень, ранової рідини або харчових продуктів.

матеріалом для бактеріологічного дослідження служать фекалії та блювотні маси хворого, промивні води шлунка та кишечника, вміст ран (при раневому ботулізмі), підозрювана їжа.

Ботулізм – Захворювання, що викликається бактерією botulinum. Вона виробляє нейротоксин, ботулотоксин, який і викликає захворювання.Ознаки ботулізму у консервах:

  1. здута кришка (вина цього гази – продукт життєдіяльності бактерій);
  2. помутніння у банку;
  3. бульбашки;
  4. пліснява.

Sep 1, 2020