Відбір ведеться у кількості 8-15% від умовної кількості чистого спирту у спирті-сирці після першої перегонки. Приклад: після першої перегонки одержано 3 л спирту-сирцю міцністю 60%. Вміст чистого спирту 60 * 3/100 = 1,8 (л) = 1800 мл. Відокремити слід від 8 * 1800/100 = 144 (мл) до 15 * 1800/100 = 270 (мл).

Відбір по чистому спирту. Наприклад, якщо самогон має міцність 40%, то одному літрі міститься 400 мл чистого спирту (для спрощення розрахунків приймаємо його міцність за 100%). З кожного літра самогону при другій перегонці потрібно відібрати 400 * 15% = 60 мл «голів».

Процес відбору Відбирають їх крапельно, не дозволяючи дистиляту перетворитися на струмінь. Орієнтовна кількість: 10-15% від усього обсягу самогону. Якщо термометра під рукою немає, при перегонці цукрової браги можна користуватися популярною формулою: на 1 кг цукру припадає від 30 до 50 мл.голів».

Відгін браги на спирт-сирець Необхідно відібрати головну фракцію в розмірі 0,5% від обсягу браги, тобто в нашому випадку це 90 мл. Відбір вестимемо до фортеці в струмені 10% про, оскільки при продовженні перегону в спирт-сирець потраплятиме більше побічних продуктів, ніж етилового спирту.