В домашніх умовах за допомогою кип'ятіння можна усунути жорстку воду – при температурі 100 градусів гідрокарбонати переходять у нерозчинні і осідають на дно, при цьому жорсткість води зменшується. А якщо додати вапняну воду, то гідрокарбонати переходять у карбонати і вода стає м'якшою.

Кип'ятіння води Найпростіший побутовий спосіб позбутися солей жорсткості у воді – прокип'ятити її. В результаті з рідини видаляється тимчасова жорсткість на основі гідрокарбонатів. Солі випадають в осад, утворюючи накип – від цього страждає нагрівальний елемент і стінки чайника.

У воду додають спеціальні хімічні речовини, при цьому катіони металів, що визначають жорсткість водиреагують з ними з утворенням нерозчинних сполук і випадають в осад. Один із найпоширеніших реагентів такого типу – ортофосфат натрію Na3PO4.

Варіанти боротьби з жорсткістю

  1. Кип'ятіння води. Солі жорсткості після кип'ятіння залишаються на дні посуду у вигляді осаду. …
  2. Заморожування води. …
  3. Фільтри для пом'якшення води за допомогою іоннообмінних смол. …
  4. Мембранні фільтри, що використовують метод зворотного осмосу. …
  5. Поліфосфати.