Увага! Шіїтаке можуть викликати алергічну реакцію, тому є їх слід невеликими порціями. Вагітним жінкам ці гриби вживати в їжу не рекомендується, тому що їхня дія на плід ще не вивчена. Максимальна денна норма шиїтаке – 16-20 г сушених грибів або 160-200 г свіжих.

Залийте водою так, щоб вона повністю покрила гриби, проваріть протягом півгодини та залиште у воді, в якій їх варили, не менше ніж на 8 годин. Краще робити це на ніч, щоб шиїтаке були жорсткими. Зцідіть воду, злегка віджимаючи гриби, але не виливайте її – це чудова основа для супів, соусів, рагу.

Вживання грибів Їх можна варити, смажити, солити, маринувати, засушувати та заморожувати. В їжу вживають м'які та ніжні грибні капелюшки. Ніжки шиїтаке більш тверді. Вони підходять для виготовлення йогуртів, супів та соусів.