Штру́дель (Струдель) (нім. Strudel – «вихор, вирва, вир») – кондитерський виріб у вигляді рулету з прісного, тонко розкоченого і витягнутого тіста з різною начинкою (яблучною, грушевою, вишневою).

ФОНЕТИЧНИЙ РОЗБІР СЛОВА «Штрудель» 1) Транскрипція слова «штру́дель»: [штру́д❜іел❜]. согл., твердий. (Непарн.), глухий.

Що ж до традиційного штруделю, то він схожий на рулет з ягідною чи фруктовою начинкою. Під час приготування застосовується листкове тісто. І штрудель виходить повітряним, хрустким, легким, усередині якого начинка. Більш смачний та апетитний штрудельколи він гарячий.

Назва цієї випічки тісно пов'язана з формою і походить від німецького слова "strudel", що означає "вир" або "вихор". Штрудель є рулетом з дуже тонкого тіста, в яке загортають начинку.