Вони багаті здоровими Омега-3-6 жирними кислотами, клітковиною та антиоксидантами. Тому експерти радять є ожину цілком. У стиглих ягодах багато вітамінів і мінералів, які калорійність – мінімальна.

До основних протипоказань відносять:

  • У ягодах міститься велика кількість дрібних кісточок, тому від вживання краще відмовитися людям із захворюванням шлунка. …
  • При гастритах не слід вживати більше 1 склянки соку на добу.
  • Включати до раціону ожину також не варто за наявності деяких хвороб нирок.

Ягоди ожини вживають у свіжому вигляді, як прикраса для тортів чи морозива, з них готують начинки для пирогів, мармелад, сік, лікери та вина. У медицині використовуються усі частини рослини. Свіжі ягоди ожини зміцнюють імунітет, покращують обмін речовин, нормалізують усі функції організму.