У плоді багато кальцію та вітаміну групи С, а невелике чорне насіння фрукта є невичерпним джерелом Омега-3. ще одна незаперечна гідність питахайї полягає в тому, що вона позитивно впливає на серцевий м'яз, а також нормалізує функції кишечника та шлунка.

У зрілої питахайї шкірка яскравого рожевого кольору із зеленими "віями". На шкірці зрілої питахайї можуть бути невеликі цятки. Це норма. Якщо їх занадто багато, значить фрукт перестиг.

Для приготування їжі до вживання фрукт зазвичай розрізається вертикально дві половинки. Після цього можна або розрізати ці половинки на часточки (подібно до того, як нарізають диню), або вичерпати м'якоть ложкою. Хоча насіння питайи багате цінними ліпідами, зазвичай вони не перетравлюються, якщо тільки їх не розжувати.