Ягоди всіх видів журавлини їстівні, листя можна заварювати та пити відвар як чай. За смаком журавлина кисла, терпка, з гіркуватістю. Журавлину їдять свіжою, перетирають із цукром, роблять з неї варення та джеми.. З журавлини виходять смачні морси, киселі та соки.
Рекомендоване добове дозування ягоди – 75-100 р. Не варто їсти її з ранку натще і у вечірні години перед сном. Також зверніть увагу на соуси з журавлиною і особливо її поєднанням з м'ясом: ягода допомагає білку краще засвоюватися та отримувати з їжі максимум корисних властивостей.
Лікарі називають журавлину однією з найкорисніших ягід, і рекомендують вживати її щодня у вигляді морсу, у кашах, у пирогах і, звичайно ж, у свіжому вигляді.
Журавлина багата на антиоксиданти, особливо флавоноїди, які надають ягідкам характерного кольору. Допомагає при лікуванні інфекцій сечовивідних шляхів. Отримано дані, що флавоноїди, що містяться в журавлини, перешкоджають осіданню шкідливих бактерій на стінках сечового міхура Її давно використовують для лікування циститу.