Експерти пропонують почекати щонайменше 1 годину і лише потім пити воду. Це твердження будується на тому, що вода або інші напої, потрапляючи в шлунок разом з їжею, розбавляють шлунковий сік і уповільнюють травлення. Тому дієтологи наполегливо не радять пити під час їжі чай, каву тощо.

Вода під час їжі розріджує кислоту шлунка та травні ферменти, що ускладнює перетравлення їжі. Групи ризику з артеріальною гіпертонією та ішемічною хворобою серця отримують додаткове навантаження на серце, з яким вони можуть не впоратися.

При цьому пити чай або кава відразу після їжі не можна, Треба витримати хоча б 40 – 60 хвилин. Це дозволить шлунку переробити отриманий обсяг їжі правильно, виключить ймовірність нетравлення шлунка, а також принесе користь усьому організму.

Усі компоненти шлункового соку розчинені у воді. У 1 л шлункового соку міститься 995 мл води. «Запивати їжу не можна, тому що кислотність у шлунку знизиться, і травлення буде порушено» – ось основний аргумент про несумісність води та їжі. Але, як ми вже знаємо, шлунковий сік сам складається майже повністю з води.