9 днів: поминки. Про небіжчика цього дня слід згадувати лише добре, щоб не зашкодити йому під час Божого Суду. Допомогти можуть і церковні поминання: у храмі доцільно замовити молитву за упокій, панахиду. Поминальні традиції 9-го дня включають скромний обід без спиртних напоїв.
Поминальна трапеза на дев'ять днів з дня смерті включає млинці, пироги, іншу випічку. Обов'язковою поминальною стравою на столах під час поминок є кутя, яку пробують усі гості. Останнім часом стало прийнято поминати померлого алкогольними напоями, проте від цього краще утриматися.
Не можна проводити поминки прямо на цвинтар На дев'ятий і сороковий день можна сходити на цвинтар і помолитися на могилі померлого. А ось згадувати його прямо біля могили або залишати на ній прикритий хлібом стос горілки, як деякі роблять, проти християнських канонів.