Ячмінь ярий рекомендують висівати на глибину 3-4 см, а за відсутності опадів та вологи у ґрунті до 5 см. Одночасно з посівом слід обов'язково проводити ущільнення ґрунту важкими котками.
Ячмінь висівають, коли настає фізична стиглість ґрунту та температура її на глибині посіву перевищить +4-5 0С. Посів ведеться у стислий термін протягом 5 днів. При запізнюванні зі строками посіву норму висіву слід збільшувати на 10-15%. технологічні якості зерна
Ячмінь добре росте майже на всіх ґрунтах. На глинистих ґрунтах насіння висаджують у ґрунт із глибиною до 4 см, а на легких супіщаних ґрунтах необхідно помістити насіння у землю на глибину до 6 см. Перед проростанням насіння повинні набрякнути, тому необхідно підтримувати ґрунт вологим.
Використовуючи плоскоріз, зрізаємо стебла ячменю, поглиблюючи інструмент на кілька сантиметрів у ґрунт. Потім здійснюємо посадку основної культури, а ячмінним бадиллям мульчуємо грунт. Цей спосіб вважається одним із найбільш трудомістких.