Мінімум шість годин горох повинен полежати у чистій холодній воді. Але на дуже тривалий час замочувати не потрібно, інакше ваш горох, чого доброго, почне тинятися. Якщо вам здається, що горох, незважаючи на довге замочування, недостатньо розбух, злийте стару і налийте холодну свіжу воду – нехай полежить ще.08 Aug 2014

Швидше всього вариться колотий горох – Від 45 хвилин до однієї години. Прискорити процес допоможе і попереднє замочування гороху. Суп та каша – їжа наша – це майже про горохадже саме з нього готують чудовий гороховий суп та традиційну російську «горошницю» – горохову кашу.

Після закипання додайте в горох пару ложок рослинної чи вершкового масла. Через 10-15 хвилин після закипання всипте по 1/2 чайної ложки соди на кожні 2 літри води. Так горох стане м'яким вже за 5–7 хвилин. Але будьте обережні: якщо з содою переборщити, смак страви може зіпсуватися.

Співвідношення гороху і води при варінні – 1:3. Якщо вода швидко википіла, то можна долити ще склянку гарячої води. Щоб горох не пригорів до дна каструлі, його варять на невеликому вогні та періодично перемішують. Солять горохову кашу на самому кінці.