Можна вибирати форму тарілок залежно від стилю кухні.. Наприклад, для кухні у східному стилі відмінно підійдуть квадратні та прямокутні тарілки. Такий посуд ідеальний для подачі страв східної кухні. Якщо кухня оформлена традиційно, то оптимальним рішенням стануть універсальні круглі тарілки.

Тарілки зі скла ідеальні для повсякденного застосування, посуд з кераміки підходить для готування та розігріву їжі в мікрохвильовій печі, а елітний фарфор слід виставляти на стіл, приймаючи важливих гостей.

Їжа, подана на білій, червоній або жовтій тарілках, викличе більший апетит, а на чорній та темній – зменшить (страва виглядатиме менш привабливо). Є й нейтральні кольоринаприклад, блакитний або салатовий – вони не посилять, але й не зменшать почуття голоду.

Плоский посуд для сервірування тарілками будь-якого столу. Діаметр вироби зазвичай становить 25-32 см. Це універсальний варіант, оскільки підходить для подачі гарнірів, основних та других страв.