Час замочування насіння залежить від культури, що вирощується. Наприклад, насіння кропу, цибулі, петрушки та моркви замочують 48 годин; насіння кабачків, буряків, огірків, кавуна, капусти, томатів – 17-18 годин; а ось горох і квасоля достатньо замочувати 12-15 годин.

Замочування та обробка насіння перед посівом на розсаду – Потрібно зробити 1-відсотковий розчин. Розводимо 1 г марганцевокислого калію в 100 мл води. За допомогою цього розчину ми вбиваємо зовнішні збудники захворювань, які знаходяться на оплодніку.

А ще для замочування насіння з метою прискорення їх проростання можна використовувати АКЧ (аерований компостний чай).Вам знадобляться:

  1. нехлорована вода (дощова, річкова, тала снігова) – 2 л;
  2. підсолоджувач (патока, квашене сусло, меляса, і хоч варення) – 10 мл;
  3. зрілий компост – 70 г (склянка сухої речовини).

пророщувати насіння необхідно у чистій, бажано структурованій воді. при оптимальній для конкретної рослини температурі (для холодостійких овочів 18-25 ° С, теплолюбних – в інтервалі 25-30 ° С.) важливо забезпечити доступ повітря до насіння (вони не повинні бути вкриті водою повністю)