На важких ґрунтах вносять золу під перекопування восени та навесні, а на легких супіщаних – тільки навесні. Норма внесення – по 100-200 г на квадратний метр. Зола удобрює і лужить ґрунт, створює сприятливі умови для життєдіяльності ґрунтових мікроорганізмів, особливо азотфіксуючих бактерій.

у кожну ямку при висадженні розсади, а на збіднених ґрунтах у період вегетації додатково удобрюють рослини під час поливу: використовують 1 склянку золи на кв. м. Під томати, перці та баклажани під час перекопування ґрунту вносять 3 склянки золи на кв. м, а при висадженні розсади цих культур – по жмені в лунку.

Її вносять у надмірно кислий ґрунт під оранку, при посадці бульб або розсади, при підживленні дорослих рослин. Якщо це кореневе підживлення, внесення золи необхідно обов'язково поєднувати з поливом.