Якщо ви печете хліб один-два рази на тиждень, можна зберігати житню закваску в холодильнику. Для цього спочатку потрібно погодувати закваску за стандартною схемою та залишити при кімнатній температурі на годину. Потім поставте закваску у холодильник. При цьому температура не повинна бути нижчою за +4°С.

При зберіганні у холодильнику закваска зберігає свою активність. Дріжджова частина мікрофлори добре переносить прохолоду, страждати може молочнокисла частина, завдяки якій хліб має характерний аромат. Втім, якщо годувати зберігається в холодильнику закваску правильно, хліб буде і смачним, і запашним.

діставати з холодильника і давати їй відігрітися приблизно одну годину (залежить від обсягу закваски), а потім підгодувати свіжою порцією борошна та води. Потім дати поставити ще 1-2 години за тієї ж кімнатної температури.

Якщо ви не збираєтеся пекти, а те, що залишилося, шкода викидати, складайте в банку і зберігайте в холодильнику. Візьміть літрову банку і щоразу відкладайте туди закваску, яка залишається від щоденного підживлення, закриваючи потім цю банку кришкою і залишаючи в холодильнику на будь-якій полиці.