Забирайте буряк у сухий сонячний день. Забирати буряк потрібно так само, як і морква – за допомогою вил або лопати. Тримаючи коренеплід за бадилля, підкопайте його збоку лопатою або вилами і обережно витягніть із землі. Дуже важливо не втикати зброю надто близько до коренеплоду: ви ненавмисно можете подряпати або порізати її.

Буряк середньої стиглості стає зрілим за 80-110 днів. Ці коренеплоди збирають із поля в середині або наприкінці останнього літнього місяця. Пізньостиглі сорти дозрівають протягом 110-135 днів. Вони зберігаються до весни, а час, коли збирати буряки настає в кінці вересня або в середині жовтня.

Як правильно прибирати буряк Землю з коренеплодів очищають зворотним боком ножа і обрізають бадилля, залишаючи не менше 5 мм, щоб не пошкодити рослину. Отриманий врожай сортують, видаляють нетипові та пошкоджені рослини, потім складають овочі в заздалегідь приготовлену тару, виносять або вивозять із грядок.

Відразу після вилучення із землі коренеплоди сортують. Якщо потрібне насіння, то маткові бульби відбирають і зберігають окремо. на зберігання маточники можна закладати наступного дня після збирання врожаю. Із загальної маси прибирають пошкоджені та нестандартні коренеплоди, їх можна використовувати для переробки.